Banker's Review Online - Ανέπαφες συναλλαγές: Οφέλη που δεν είχαμε φανταστεί

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Retail Banking

Ανέπαφες συναλλαγές: Οφέλη που δεν είχαμε φανταστεί

10 Απριλίου 2013 | 16:07 Γράφει ο Λεωνίδας  Κασούμης Topics: Mobile banking,Payments

Λεωνίδας Κασούμης, Ανώτερος Διευθυντής Καταναλωτικής Πίστεως, Alpha Bank

Οι διεθνείς εξελίξεις στον χώρο των συστημάτων πληρωμών και των νέων τεχνολογιών έχουν οδηγήσει τους μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς να αναζητούν και να αναπτύσσουν νέα προϊόντα, τα οποία προσφέρουν τόσο στον πελάτη όσο και στις επιχειρήσεις οφέλη και πλεονεκτήματα που δεν είχαν φανταστεί στο παρελθόν.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία των ανέπαφων συναλλαγών δημιουργεί τις υποδομές για αντικατάσταση των συναλλαγών με μετρητά από τις συναλλαγές με χρήση καρτών, επιτρέποντας στους κατόχους να πραγματοποιούν τις αγορές τους εύκολα και σε ελάχιστο χρόνο.

Για να πραγματοποιηθεί μία ανέπαφη συναλλαγή αρκεί ο κάτοχος να πλησιάσει την κάρτα του στον ειδικό αναγνώστη του τερματικού αποδοχής καρτών και για μικρές αγορές, τυπικά κάτω των 20 ή 25 Ευρώ, η συναλλαγή πραγματοποιείται στιγμιαία χωρίς χρήση υπογραφής ή ΡΙΝ. Για τα υπόλοιπα ποσά αγορών ο κάτοχος πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές με χρήση του ΡΙΝ του.

Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις που αποδέχονται τις κάρτες με δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών έχουν τη δυναμική να αυξήσουν τον τζίρο τους, προσελκύοντας νέο κοινό καταναλωτών και να μειώσουν τον χρόνο και το κόστος κάθε συναλλαγής, αφού πρακτικά ο χρόνος πληρωμής μηδενίζεται.

Επιπλέον, οι τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πελατών τους, παρέχοντάς τους συνεχώς πιο καινοτόμα και ασφαλή προϊόντα. Τόσο οι τραπεζικοί οργανισμοί, όσο και οι επιχειρήσεις, επιτυγχάνουν και μείωση του κόστους διαχείρισης των μετρητών, αφού ολοένα και περισσότερες συναλλαγές γίνονται με τη χρήση κάρτας.

Mobile payments
Παράλληλα, η νέα υποδομή θα χρησιμοποιηθεί και για την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω του κινητού τηλεφώνου (mobile payments). Εκτιμήσεις δείχνουν ότι η επικρατέστερη τεχνολογία για την πραγματοποίηση τέτοιων συναλλαγών θα είναι η Near Field Communication (NFC), η οποία επιτρέπει σε συσκευές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση  να «ανταλλάσσουν» πληροφορίες πολύ γρήγορα. Η εν λόγω τεχνολογία επιτρέπει στον καταναλωτή να χρησιμοποιήσει το κινητό για πληρωμή των συναλλαγών του απλά με ένα άγγιγμα, εξασφαλίζοντας στον τελικό χρήστη ευκολία,  ταχύτητα και ασφάλεια στις συναλλαγές του.

Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή πρέπει να κατανοηθεί και πέρα από την πραγματοποίηση πληρωμών. Προσφέρει τη δυνατότητα να συνδυαστούν οι πληρωμές με προγράμματα επιβραβεύσεως των κατόχων, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την προστιθέμενη αξία που παρέχεται στον τελικό χρήστη. Βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η υιοθέτηση μίας τέτοιας τεχνολογίας ενέχει νέες προκλήσεις, αφού προϋποθέτει δομικές αλλαγές στο χώρο των πληρωμών.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου οικοσυστήματος δεν μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το μέγεθος που θα αποκτήσει μελλοντικά η αγορά των συναλλαγών μέσω της τεχνολογίας NFC, ούτε να προσδιορίσουμε το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για τη μετάβαση αυτή.

Ωστόσο, η χάραξη ενός προσεκτικού σχεδίου δράσης, με τη συνέργεια των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ηγετικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας σε διεθνές, αλλά και τοπικό επίπεδο, μπορεί να δημιουργήσει τις βάσεις για μία επιτυχημένη πορεία στον τομέα των ανέπαφων συναλλαγών με ευρύτερα οφέλη για την οικονομία γενικότερα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της VISA Europe, μέχρι το 2020 περίπου τo 50% των συναλλαγών καρτών VISA θα πραγματοποιούνται με χρήση του κινητού τηλεφώνου.

H Alpha Bank
Η Alpha Bank σε συνεργασία με τη VISA Europe πραγματοποίησε το Μάρτιο του 2012 την πρώτη συναλλαγή με τεχνολογία contactless στην Ελλάδα, εγκαινιάζοντας έτσι μία νέα εποχή στο χώρο των τραπεζικών πληρωμών. Στόχος είναι η χρήση της νέας τεχνολογίας σε όλους τους χώρους της καθημερινότητας, όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι χώροι στάθμευσης, οι κινηματογράφοι, τα fast foods, τα περίπτερα, τα καφέ, αλλά και σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, όπου η αύξηση της ταχύτητας της συναλλαγής, αλλά και της καλύτερης εξυπηρέτησης του πελάτη, έχει μεγάλη σημασία. Η Alpha Bank παρακολουθεί και συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις, σχεδιάζοντας έτσι την επόμενη ημέρα στις ασφαλείς, γρήγορες και τεχνολογικά εξελιγμένες πληρωμές.

Banker's Review (T. 031)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778