Banker's Review Online - Η πληροφορική στην εποχή της αβεβαιότητας

Δευτέρα, 22 Απριλίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Operations and IT

Η πληροφορική στην εποχή της αβεβαιότητας

2 Σεπτεμβρίου 2011 | 10:41 Γράφει η Αγγελική  Κορρέ Topics: Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

Νίκος Καραμολέγκος

Ο Νίκος Καραμολέγκος, συγγραφέας του e-book «Η πληροφορική στην εποχή της αβεβαιότητας», μιλάει στο Banker’s review για το βιβλίο και τη νέα πραγματικότητα στην οποία πρωταγωνιστεί η πληροφορική.

Banker's Review: Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο προχωρήσατε στη συγγραφή του eBook «Η πληροφορική στην εποχή της αβεβαιότητας»;

Νίκος Καραμολέγκος:
Το έγραψα γιατί βλέπουμε να εστιάζουν όλες οι προσπάθειες στην περικοπή του κόστους. Φυσικά πρέπει να απαλλαγούμε από τα ανώφελα κόστη. Κάτι που δεν αφορά μόνο στην τρέχουσα κατάσταση. Θα έπρεπε να είναι μόνιμη έννοια όλων. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε περάσει σε μια εποχή, όπου η αβεβαιότητα θα είναι μόνιμη. Η νέα εποχή φέρνει ανακατατάξεις, υποβαθμίζοντας εταιρείες που μεσουρανούσαν και αναδεικνύοντας ταυτόχρονα νέους κολοσσούς. Η πληροφορική είναι το στρατηγικό όπλο για την επιβίωση και ενδυνάμωση στη νέα εποχή, αλλά απαιτεί μια διαφορετική αντιμετώπιση, η οποία και περιγράφεται στο eBook.

Εχουμε, λοιπόν, μπροστά μας ένα αβέβαιο περιβάλλον, που κρύβει και πολλές ευκαιρίες. Θα πρέπει οι περικοπές να είναι επιλεκτικές και να χρηματοδοτήσουν την προετοιμασία της πληροφορικής για τις προκλήσεις που θα βρούμε βγαίνοντας από το τούνελ της κρίσης.

Banker's Review: Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;

Νίκος Καραμολέγκος:
Το eBook απευθύνεται σε όσους περιμένουν από την πληροφορική να συμβάλει στη πορεία του Οργανισμού τους και εξακολουθούν να τη βλέπουν σαν ένα «μαύρο κουτί», που αρκεί να εγκριθεί ένας προϋπολογισμός, μάλιστα περιορισμένος, και περιμένουν τα άριστα αποτελέσματα.

Να υπογραμμίσουμε ότι δεν υπάρχουν άλυτα τεχνικά προβλήματα, μάλιστα υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις. Για να μπορέσει η πληροφορική να αποδώσει τα αναμενόμενα χρειάζεται η Διοίκηση του Οργανισμού να συμμετέχει ενεργά στον σχεδιασμό της.

Εννοιες όπως Enterprise Architecture, Enterprise IT Architecture, IT Governance, CMMI, Agile Methodologies, υιοθέτηση Standards, στρατηγική ποιότητας κ.ά. είναι σε πολλούς Οργανισμούς άγνωστες έννοιες, ενώ σε μερικούς υπάρχουν σαν ορολογία μόνο. Και όμως έχουν καθιερωθεί διεθνώς για να χαλιναγωγηθεί η πολυπλοκότητα της λειτουργίας της Πληροφορικής σε μεγάλους Οργανισμούς. Το να αφήνεις την πολυπλοκότητα και την εντροπία σε ένα τόσο καίριο θέμα ανεξέλεγκτα είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο, που όμως δεν το έχουν συνειδητοποιήσει όλες οι Διοικήσεις.

Banker's Review: Στο βιβλίο υποστηρίζετε ότι το σημαντικότερο όπλο επιβίωσης στη νέα πραγματικότητα είναι η ευελιξία. Τι περιλαμβάνει η έννοια της ευελιξίας; Τι εννοούμε όταν λέμε Agile Πληροφορική;

Νίκος Καραμολέγκος:
Στην εποχή της αβεβαιότητας τα πλάνα και οι δοκιμασμένες πρακτικές του παρελθόντος δεν έχουν θέση. Οι Οργανισμοί πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες καταστάσεις ακόμα και να αλλάξουν επιχειρηματικό μοντέλο. Χρειάζεται να είναι ευέλικτοι (agile). «Πακτωμένες» δομές και διαδικασίες βάζουν σε κίνδυνο τον Οργανισμό, που θα πρέπει να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά. Απαιτούνται νέες ευέλικτες δομές και διαδικασίες. Επίσης, πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, να προσαρμοστεί ο τρόπος που χαράσσονται και υλοποιούνται οι στρατηγικές, γίνονται τα έργα και οι συμμαχίες με άλλους οργανισμούς, ο ρόλος του προσωπικού κ.ά.

Για να ανταποκριθεί η πληροφορική στις απαιτήσεις της εποχής πρέπει να είναι ευέλικτη (agile), έτσι ώστε να μπορεί σε ελάχιστο χρόνο να ανταποκρίνεται σε απρόβλεπτες αλλαγές και δομές, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να μειώσει τα κόστη της αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους, που περιγράφονται στο eBook. Η ευελιξία δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην υποστήριξη νέων προϊόντων, καναλιών και πολιτικής. Σύντομα η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου θα είναι μεταξύ αυτών που θα πρέπει να υποστηρίζονται.

Με την υπάρχουσα εμπειρία και τεχνολογία υπάρχει η δυνατότητα να βελτιώσουμε σημαντικά την ευελιξία της πληροφορικής, αν και έχουμε πολύ δρόμο έως ότου πετύχουμε κάποιους υψηλούς στόχους που συζητούνται.

Μπορείτε να κατεβάσετε το eBook δωρεάν στη διεύθυνση: www.agilesolutions.gr/IT_in_times_of_turbulence.php.

Banker's Review (T. 023)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778