Banker's Review Online - Πρόταση Λιικάνεν: Μονόδρομος ή απλά λύση της στιγμής για τη σταθεροποίηση;

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategy and Development

Πρόταση Λιικάνεν: Μονόδρομος ή απλά λύση της στιγμής για τη σταθεροποίηση;

17 Ιανουαρίου 2013 | 09:22 Γράφει το Banker's Review  Team Topics: Opinion

Κωνστανίνος Μαντζώρης, Διευθυντής Πωλήσεων και Προϊόντων, Piraeus Wealth Management

Στις αρχές Οκτωβρίου η επιτροπή Λιικάνεν παρουσίασε στις Βρυξέλλες την έκθεσή της αναλύοντας τις προτάσεις της για σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο επικεφαλής της επιτροπής και πρόεδρος της κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας Έρκι Λιικάνεν πρότεινε τον διαχωρισμό των τραπεζικών δραστηριοτήτων της λιανικής τραπεζικής και των πρωτογενών λειτουργιών των τραπεζών από τις επενδυτικές δραστηριότητες.  Η πρόταση αυτή- την οποία καλωσόρισε και ο αρμόδιος επίτροπος κος Μισέλ Μπαρνιέ – ουσιαστικά  αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα σταθερότερο τραπεζικό σύστημα, που θα αντέχει τις κρίσεις και που δεν θα αναγκάζει τους φορολογούμενους πολίτες να πληρώνουν τo κόστος των ενίοτε άστοχων επενδυτικών επιλογών. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διάσπαση των τραπεζών και τη δημιουργία μιας νέας δομής συμμετοχικής τραπεζικής εταιρείας με νομικούς διαχωρισμούς και διαφορετικά είδη επενδυτικών θυγατρικών που θα υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τους τύπους των δραστηριοτήτων που θα τους επιτρέπεται να αναλαμβάνουν.

Σημαντικές οι επιπτώσεις
Εξετάζοντας το θέμα από την πλευρά της επενδυτικής τραπεζικής θεωρώ ότι η εφαρμογή μια τέτοιας ρύθμισης στην Ευρώπη θα είχε μια σειρά από επιπτώσεις τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικό αλλά και σε επίπεδο μεγεθών και κερδοφορίας και αυτό νομίζω αντικατοπτρίζεται στις ανησυχίες που εκφράζονται ήδη από τα στελέχη των Ευρωπαϊκών τραπεζών  αλλά και από την Ευρωπαϊκή τραπεζική Ομοσπονδία. 

Πιο συγκεκριμένα εκτιμώ ότι: 
- Η ραγδαία μείωση των ιδίων κεφαλαίων προς χρήση για επενδυτικές συναλλαγές ιδίου λογαριασμού (proprietary trading) θα οδηγήσει τις νέες οντότητες σε δραματική μείωση του όγκου συναλλαγών, μείωση της μόχλευσης και κατ’ επέκταση στη μείωση της κερδοφορίας των τραπεζικών ομίλων.  Όπως είχε εκτιμήσει στις αρχές του χρόνου και ο Daniel Tarullo, μέλος του ΔΣ της Federal Reserve: “Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η διαφορά ανάμεσα στην κερδοσκοπία στο proprietary trading και την επιτρεπτή πρόσβαση στην αγορά, είναι δύσκολο να υπογραμμιστεί “.  

- Οι Τράπεζες που δεν θα ξεπερνούν τα όρια και δεν θα αναγκάζονται να διαχωρίσουν τις εργασίες τους θα δημιουργούν αυτόματα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ασφάλειας και αξιοπιστίας λόγω μεγαλύτερων κεφαλαιακών καλυμμάτων προσελκύοντας ευκολότερα περισσότερους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές και αυξάνοντας αντίστοιχα τα μερίδιά τους στην αγορά.  

- Ελλοχεύει ο κίνδυνος πραγματικής απομόνωσης της επενδυτικής τραπεζικής από τις εμπορικές δραστηριότητες με άμεσες συνέπειες στις συνέργειες που δημιουργούνται, στην μείωση των δεικτών παράπλευρων πωλήσεων (cross sell levels), αλλά και βέβαια στις σχέσεις με τους πελάτες. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή πολλές Τράπεζες ανά την Ευρώπη με εξειδίκευση στην λιανική που διατηρούν περιουσιακά στοιχεία επενδυτικών συναλλαγών που ξεπερνούν το 40% του συνόλου του ενεργητικού τους. 

- Τέλος, θεωρώ ότι τα λειτουργικά κόστη ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι ανυπολόγιστα. Θα πρέπει να αναλογιστούμε μόνο ότι μια ξεχωριστά οριοθετημένη δομή θα αυξήσει το κόστος μόνο και μόνο από το γεγονός ότι κάθε οντότητα θα πρέπει να κεφαλαιοποιείται ξεχωριστά.

Το πόρισμα της επιτροπής Λικάνεν δεν αποτελεί μοναδική προσέγγιση στο θέμα. Είναι απλά μια πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή εκδοχή του κανόνα Βόλκερ στις ΗΠΑ για την απαγόρευση του proprietary trading αλλά και της βρετανικής επιτροπής Βίκερ. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι όλες αυτές οι προτάσεις διαπνέονται  από το πνεύμα της νομοθεσίας Γκλας Στίγκαλ την οποία υπέγραψε ο Ρούζβελτ το 1933 ορίζοντας τον διαχωρισμό των επενδυτικών από τις εμπορικές τράπεζες και η οποία ίσχυσε επί 70 περίπου χρόνια για να καταργηθεί το 1999 επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.

Παραμένει το μεγάλο ερώτημα
Όσο όμως και αν πέρασε ο χρόνος το μεγάλο ερώτημα παραμένει. Μπορεί η ρύθμιση του συστήματος να είναι αποτελεσματική εάν απλά βασίζεται σε μέτρα που παράγονται για την αντιμετώπιση και την αναστροφή των συνθηκών που δημιουργούνται από τα δεδομένα της στιγμής;

Κατά την προσωπική μου άποψη, η αποτελεσματικότερη λύση θα πρέπει να είναι αυτή που θα αναδιαμορφώσει ριζικά τη δομή του χρηματοοικονομικού μας συστήματος και που θα πρέπει να βασίζεται στην αυξημένη ρυθμιστική εποπτεία και στην επισταμένη διαχείριση ανειλημμένου επενδυτικού κινδύνου.

Banker's Review (T. 030)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778