Banker's Review Online - Λιικάνεν ...στην πράξη: Στο ρυθμό της Επιτροπής Λιικάνεν δείχνουν να “χορεύουν” πλέον οι τράπεζες UBS και Barclays

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategy and Development

Λιικάνεν ...στην πράξη: Στο ρυθμό της Επιτροπής Λιικάνεν δείχνουν να “χορεύουν” πλέον οι τράπεζες UBS και Barclays

14 Φεβρουαρίου 2013 | 14:49 Γράφει το Banker's Review  Team Topics: Comment

Στην UBS Ελβετίας η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη. Μετά την αρχική ανακοίνωση για 10.000 απολύσεις και αναδίπλωση από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, ο Andrea Orcel, CEO της επενδυτικής τράπεζας της UBS, έδωσε το στίγμα της στρατηγικής μετά την αναδιοργάνωση.

Η διαδικασία μετασχηματισμού της νέας επενδυτικής τράπεζας της UBS, θα διαρκέσει τρία με πέντε χρόνια. Ο λόγος για τον οποίον θα χρειαστεί τόσος χρόνος μέχρι να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα είναι ότι η UBS δεν θα προβεί σε δαπανηρές κινήσεις όπως η προσέλκυση υψηλόβαθμων στελεχών του ανταγωνισμού ή χρήση του ισολογισμού της ως μέσου αύξησης του όγκου εργασίας της.

Η UBS είχε δηλώσει το Νοέμβριο ότι θα εγκατέλειπε τις περισσότερες δραστηριότητες σταθερού εισοδήματος έντασης κεφαλαίου για να τονώσει την προ φόρων απόδοση ιδίων κεφαλαίων κατά περισσότερο από 15%, ξεκινώντας από την επόμενη χρονιά.   O Andrea Orcel, CEO και επικεφαλής της αναδιοργάνωσης λειτουργιών, δήλωσε ότι η επενδυτική τράπεζα παραμένει στο επίκεντρο της UBS, όπως επίσης και ότι δεν προβλέπονται περαιτέρω απολύσεις προσωπικού, πέρα από αυτές που ενδεχομένως θα προκληθούν από τις ίδιες τις αγορές.

“Κλειδί” ο ανθρώπινος παράγοντας
Σύμφωνα με τον Andrea Orcel, η επιτυχία της τράπεζας να υλοποιήσει τους στόχους και τη στρατηγική της θα εξαρτηθεί από τα στελέχη που θα μπορέσει να προσελκύσει και να διατηρήσει η UBS. Ο Orcel δεν απέκλεισε την πρόσληψη μεμονωμένων τραπεζικών σε τομείς όπου αυτοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν την τράπεζα να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της. Η τράπεζα κρατάει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των πελατών και δεν θα καταργήσει απότομα υπηρεσίες, ακόμα και αν αυτές δεν αποφέρουν όφελος στην ίδια.

Κεντρικός στόχος της επενδυτικής τράπεζας της UBS είναι να αποτελέσει κυρίαρχο παίκτη στην αγορά της Ευρώπης, όπου και έχασε σημαντικό μερίδιο τα τελευταία χρόνια. Η ζώνη της Ασίας και του Ειρηνικού είναι άλλη μία περιοχή στην οποία η UBS σκοπεύει να υπερασπιστεί τη θέση της. Ο Orcel επιβεβαίωσε ότι η UBS δεν έχει σχέδια να εγκαταλείψει ούτε την Αμερική, ούτε τις αναδυόμενες αγορές. Ο Orcel ανακοίνωσε επίσης τα ονόματα των επικεφαλής των business units της επενδυτικής τράπεζας, τα οποία και θα οργανώνονται γύρω από δύο άξονες: τις λύσεις για εταιρικούς πελάτες και τη διαχείριση πλούτου.

Η κατεύθυνση της νέας επενδυτικής τράπεζας της UBS είναι ξεκάθαρη σύμφωνα με τον επικεφαλής της. “Είναι καιρός να προχωρήσουμε προς τα μπρος, με μία επενδυτική τράπεζα που έχει το βλέμμα της στραμμένο στο μέλλον και που ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα του κλάδου, των ρυθμιστικών αρχών και της οικονομίας”.

Οι μέτοχοι πιέζουν τον CEO της Barclays
Έντονες πιέσεις δέχεται ο CEO της Barclays, Antony Jenkins, προκειμένου να σηκώσει το “τσεκούρι” και να κόψει το κομμάτι της επενδυτικής τραπεζικής. Στις συναντήσεις του με τους επενδυτές της τράπεζας τις τελευταίες εβδομάδες, τουλάχιστον τρεις από τους 30 βασικούς μετόχους ζητούν από τον Jenkins να σκεφτεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της UBS.

Το γεγονός ότι οι μετοχές της UBS ανέβηκαν κατά 20% μετά την ανακοίνωση της απόσχισης της επενδυτικής από τη λιανική τραπεζική αποτελεί ένα παραπάνω κίνητρο για τους επενδυτές της Barclays. Προς το παρόν, οι μέτοχοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η στρατηγική επενδυτικής τραπεζικής της Barclays παραμένει στάσιμη. Σύμφωνα με τον περίγυρο του Jenkins, ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι πρόκειται να κάνει με το κομμάτι της επενδυτικής τραπεζικής. Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η κατεύθυνση που δείχνουν οι ρυθμιστικές αρχές και το πολιτικό συναίσθημα λειτουργούν υπέρ της λογικής της απόσχισης της επενδυτικής από τη λιανική τραπεζική.

Η τράπεζα ανέπτυσσε επί μήνες εναλλακτικά σενάρια προετοιμασίας για μια ενδεχόμενη απόσχιση, εν μέρει δημιουργώντας θυγατρικές και άλλους μηχανισμούς που θα διευκόλυναν την προσαρμογή της τράπεζας σε μια πιθανή μελλοντική κρίση. Σύμφωνα με κάποια στελέχη της, εστιάζει πλέον στο να “προλάβει” τη νομοθεσία δημιουργώντας μια σύνθετη περίμετρο προστασίας η οποία θα επέτρεπε το συνδυασμό των δύο μοντέλων.

Banker's Review (T. 030)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778