Banker's Review Online - Γιατί να εμπιστευτώ το κράτος;

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategy and Development

Γιατί να εμπιστευτώ το κράτος;

12 Απριλίου 2013 | 16:12 Γράφει ο Νικόλας  Κονδάκης Topics: Θεσμικά

Νικόλας Κονδάκης

Σε μια περίοδο που το κράτος προσπαθεί να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιας Περιουσίας, αποχωρώντας ουσιαστικά από την έννοια του «κράτους ως επιχειρηματίας», εμφανίζεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο μιας αντίστροφης πορείας σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα.

Βάσει των μεταρρυθμίσεων που έχουν προκριθεί, ή έστω επιβληθεί, ο ρόλος του κράτους φαίνεται να οδεύει προς το να αποτελέσει έναν διαφανή οργανισμό που θα θέτει τις προϋποθέσεις, θα δημιουργεί τους κανόνες και θα αποτελεί τον ελεγκτικό μηχανισμό, ώστε να «ανθίσει» η υγιής ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο ρόλος του «κράτους-επιχειρηματία», όπως αποδείχθηκε στην σύγχρονη Ελλάδα, δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Κι ο βασικός λόγος ίσως εντοπίζεται στο γεγονός ότι μια επιχείρηση οφείλει να αναλαμβάνει ρίσκα ώστε να μεγιστοποιήσει το κέρδος προς όφελος των μετόχων, οι οποίοι είναι και εκείνοι που εκλέγουν τη διοικητική ομάδα που θα αναλάβει τα συγκεκριμένα ρίσκα.

Πόσο διατεθειμένοι είναι οι Έλληνες πολίτες να εκλέξουν πολιτικούς-επιχειρηματίες που θα ρισκάρουν τα χρήματά τους, αναλαμβάνοντας επιχειρηματικό ρίσκο; Όπως αποδείχθηκε από τις τελευταίες δεκαετίες, όχι και πολύ, καθώς αρκετές ήταν οι φορές που πολιτικοί κατηγορήθηκαν για σκάνδαλα ενώ στην ουσία επρόκειτο για ατυχείς «επιχειρηματικές επιλογές».    

Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν ότι ο ρόλος του κράτους πρέπει να είναι τέτοιος που θα θέτει το υπόβαθρο για την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα, θα δημιουργεί κίνητρα και στη συνέχεια θα υλοποιεί τις δικλείδες ελέγχου ώστε να προστατεύσει τους πολίτες από αξιόποινες πρωτοβουλίες των ιδιωτών. Φυσικά, μέσω του ρόλου του, το κράτος θα πρέπει να επιστρέφει στους πολίτες μέσω της προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών - όχι όμως με σκοπό το κέρδος – κατά κύριο λόγο στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Απονομής Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας.

Σε μια τέτοια μεταρρυθμιστική κοσμογονία - για τα ελληνικά δεδομένα – ακούμε και διαβάζουμε όλο και πιο συχνά για το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των τραπεζών, καθώς οι όροι και το χρονοδιάγραμμα που έχουν εισαχθεί για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών είναι μέχρι στιγμής μάλλον ασύμφοροι.

Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι: «Όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα ανήκουν κατά 90% στο κράτος. Με αυτή την έννοια, είναι καθαρή σοφιστεία να επιμένει κάποιος ότι το υπόλοιπο 10% θα προέρχεται από την αγορά».

Και αναρωτιέμαι, ως πολίτης αυτής της χώρας, γιατί να εμπιστευτώ τη ραχοκοκαλιά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στο κράτος;

Banker's Review (T. 031)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778