Banker's Review Online - Οι τράπεζες υπό λαϊκή και πραγματική πίεση

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Risk Management

Οι τράπεζες υπό λαϊκή και πραγματική πίεση

15 Απριλίου 2011 | 13:26 Γράφει το Banker's Review  Editor Topics: Editorial

Οι τράπεζες υπό λαϊκή και πραγματική πίεση

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο, ταυτόχρονα, τόσο με αμείλικτες πραγματικές δυνάμεις, οι οποίες δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, όσο και υπό την πολιτική πίεση, να αυξήσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Πιέσεις που θέτουν σε κίνδυνο, τόσο την πραγματική υπόστασή του, όσο και τη δημόσια εικόνα του.

Οι πραγματικές πιέσεις προέρχονται από τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Τη μείωση των καταθέσεων, που ανέρχονται σήμερα στα 180 δισ. ευρώ από 217 τον Δεκέμβριο 2009
  • Την αύξηση των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων, το ποσοστό των οποίων έχει ξεπεράσει το 10%
  • Την πίεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει δανείσει στις ελληνικές τράπεζες περίπου 100 δισ. ευρώ και προσπαθεί να μειώσει το ύψος του σχετικού δανεισμού
  • Την αβεβαιότητα για την πορεία του ελληνικού χρέους και την πιθανότητα της περίφημης αναδιάρθρωσης, η οποία επηρεάζει τόσο τις καταθέσεις όσο και την χρηματιστηριακή αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών.

Στις πιέσεις αυτές κανείς θα πρέπει να προσθέσει την αντίστροφης κατεύθυνσης ασφυκτική πίεση από την κοινή γνώμη, η οποία αποπροσανατολισμένη, οργισμένη και απελπισμένη, υποστηρίζει στη φάση αυτή μη ορθολογικές πολιτικές λύσεις. Το πολιτικό σύστημα στη μεγάλη πλειοψηφία του και τα μέσα ενημέρωσης, υποκύπτουν, αν δεν ενθαρρύνουν τη μη ορθολογική προσέγγιση και αυξάνουν την πολιτική πίεση προς το τραπεζικό σύστημα, με στόχο να αυξήσει το δανεισμό του προς το εσωτερικό, την ίδια στιγμή που οι αντικειμενικές πιέσεις που προαναφέραμε το ωθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερες φωνές και συμπεριφορές ωθούν προς μια (ενδεχομένως ανεξέλεγκτη) αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ή/και προς μια κανονική χρεοκοπία.

Η διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αν κανείς υπολογίσει ότι μεταξύ των δανειζομένων με τεράστια προβλήματα είναι τόσο τα περισσότερα από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση, όσο και τα μεγάλα κόμματα, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στα κίνητρά τους σε σχέση τόσο με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, όσο και με τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις (αυτό που κατεξοχήν θα ονόμαζαν οι οικονομολόγοι «moral hazard»).

Ποιος είναι ο τρόπος για να αντιδράσει στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα; Το βέβαιο είναι ότι η παθητική αναμονή αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρξει η εξίσου παθητική κατάληξη στη χειρότερη δυνατή λύση, τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο (για το σύνολο της οικονομίας και κατεξοχήν για το τραπεζικό σύστημα), όσο και για τους συγκεκριμένους τραπεζικούς οργανισμούς.

Η εποχή απαιτεί ενεργητικές πολιτικές και καθαρές επιλογές τόσο έναντι των πελατών, όσο και σε ότι αφορά το δημόσιο λόγο του τραπεζικού συστήματος. Ιδίως σε απάντηση των σεναρίων συνομωσίας, τα οποία έχουν κατακλύσει το δημόσιο και ιδιωτικό διάλογο το τελευταίο διάστημα. Η ανάπτυξη δημοσίων επιχειρημάτων και η υπεράσπιση της κοινής λογικής γίνεται, συνήθως, από τις τράπεζες με μεγάλη φειδώ, λόγω της συντηρητικής τους φύσης. Και αυτό είναι σωστό στις συνηθισμένες εποχές.

Σήμερα, όμως, δεν βρισκόμαστε σε μια συνηθισμένη εποχή. Αντίθετα βρισκόμαστε σε μια εποχή που κατεξοχήν απαιτεί αντισυμβατική συμπεριφορά. Οχι για λόγους ιδεαλιστικούς, αλλά γιατί μόνο έτσι θα αποφύγουμε τα χειρότερα.

Banker's Review (T. 021)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778