Banker's Review Online - The «New Normal» Era

Παρασκευή, 19 Απριλίου 2019

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Human Capital

The «New Normal» Era

1 Ιουλίου 2011 | 12:23 Γράφει ο Σωτήρης  Χατζηδάκης Topics: Events

Σωτήρης Χατζηδάκης, CEO Clubs Greece

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε πλέον στην εποχή του «New Normal». Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε χωρίς να έχουμε ... διαβάσει το manual.

Δύσκολο; Σίγουρα. Αδύνατο; Οχι. Οι δομές που έχουν τεθεί σε έναν οργανισμό φαίνονται στις δύσκολες ώρες. Και τις δομές αυτές τις θέτουν οι εμπνευσμένοι ηγέτες. Κατά τη γνώμη μου, η πιο σημαντική εξ’ αυτών είναι η μετατροπή ενός οργανισμού σε «μαθησιακό». Είναι, δηλαδή, πολύ σημαντικό να βρίσκεται διαρκώς σε θέση να επαναπροσδιορίζει τον χαρακτήρα και την υπόστασή του μέσα στο περιβάλλον στο οποίο καλείται να είναι αδιαπραγμάτευτα επιτυχημένος.

Ειδικά σήμερα, που οι συνθήκες της αγοράς αλλάζουν με δαιμονιώδεις ρυθμούς, η ανάγκη για επανεφεύρεση όλων των βασικών αρχών που διέπουν το επιχειρείν και το διοικείν είναι επιτακτική. Αυτός που καλείται να δώσει το έναυσμα για αυτές τις αλλαγές είναι ο ηγέτης του οργανισμού, ο οποίος πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους και να βιώσει πρώτος/η τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας.

Με το συγκεκριμένο βιβλίο ο P. Senge έθεσε ένα πλαίσιο στη σκέψη πολλών ηγετών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έβλεπαν τη γρήγορη και εμπνευσμένη αλλαγή ως το ασφαλέστερο όχημα για το παρόν και το μέλλον ενός οργανισμού.

Leaders’ material
Τα χαρακτηριστικά που ο ηγέτης πρέπει να έχει ώστε να επιτύχει αυτή την αλλαγή είναι: ρεαλισμός, ανοιχτό μυαλό, αυτογνωσία, επιμονή, αντοχή, φιλοδοξία, αυτοσυγκέντρωση στον στόχο, αυτοπεποίθηση και πίστη για το τελικό αποτέλεσμα. Να μπορεί να καταστήσει το όραμά του, όραμα όλων των ανθρώπων του και να ταυτίσει την επιτυχία του οργανισμού με την επιτυχία των συνεργατών του. Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανός στη χάραξη στρατηγικής (strategist), να διαθέτει δυνατό διοικητικό προφίλ (commander), να είναι οραματιστής (visionary) και τέλος να μπορεί να εκτελεί δίνοντας το παράδειγμα (executor).

Με λίγα λόγια, να είναι ένας «Alpha Type», σύμφωνα με την Kate Ludeman, Ph.D. και τον Eddie Erlandson, M.D., κορυφαίους leadership coaches σήμερα στις ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με πάνω από 1,500 υψηλόβαθμα στελέχη και ηγέτες παγκόσμιων κολοσσών, όπως ο Michael Dell, CEO της Dell, ο Larry Lucchino, CEO των Boston Red Sox, η Meg Whitman, CEO του eBay, ο Bob Iger, CEO της Walt Disney, ο Glenn Murphy, CEO της GAP και πολλοί άλλοι.

Περιγράφουν αυτού του είδους τους ηγέτες (Alphas) ως τους παράγοντες εκείνους χωρίς τους οποίους ο κόσμος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Που διοικούν από οργανισμούς μέχρι και κράτη. Σήμερα, όλοι αυτοί καλούνται να κάνουν πολύ περισσότερα από διοίκηση και έλεγχο: καλούνται να εμπνεύσουν, να κινητοποιήσουν, να διδάξουν, να επικοινωνήσουν και να κάνουν την ακεραιότητα και την πρόοδό τους παράδειγμα για όλο τον οργανισμό.

Η Kate και ο Eddie έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 15 Ιουνίου, ως προσκεκλημένοι του CEO Clubs Greece και θα είναι ομιλητές στο 6ο Workshop & Forum με τίτλο «Personal & Team Mastery for Radical Change & Radical Results». Τα μέλη του Club και επιλεγμένοι ηγέτες από την ελληνική αγορά, θα έχουν την ευκαιρία μέσα από το Workshop, να εντοπίσουν εκείνα τα ηγετικά χαρακτηριστικά που αποτελούν συμμάχους τους στην επιτυχία, καθώς και να αναγνωρίσουν το πεδίο βελτίωσής τους.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Forum θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παραβρεθούν με τις διοικητικές τους ομάδες, ώστε όλοι μαζί να εντρυφήσουν στην έννοια του team alignment. Με τον ρυθμό που αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας, το «αύριο», σύντομα θα είναι «εχτές». Δεν πρέπει, όμως, να λησμονούμε ότι οι ευκαιρίες είναι ίσως ο μοναδικός κοινός (και πιο μαγικός) παρονομαστής σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Απλά, αυτές, τις «βλέπουν» μόνο αυτοί που έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά: οι ηγέτες αυτού του κόσμου.

CEO Clubs
To «CEO Clubs International» ίδρυσε το ελληνικό παράρτημά του τον Οκτώβριο του 2009, το οποίο λειτουργεί ως ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός και αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη του Club στην περιοχή των Βαλκανίων και της Κύπρου.

Το CEO Clubs International ιδρύθηκε αρχικά στη Νέα Υόρκη πριν από 34 χρόνια και σήμερα είναι το παλαιότερο και πιο δυναμικό Club για CEOs και επιχειρηματίες. Εχει παραρτήματα σε 25 χώρες και απαριθμεί πάνω από 8.000 μέλη παγκοσμίως. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέλος οποιουδήποτε παραρτήματος είναι παράλληλα μέλος σε όλα τα παραρτήματα παγκοσμίως, απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματά και προνόμιά του.

Σκοπός του Club είναι η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για CEOs και επιχειρηματίες, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα και την κερδοφορία των εταιρειών τους μέσω της συνεχούς προσωπικής τους βελτίωσης και της ανταλλαγής εμπειριών.

Banker's Review (T. 022)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2019 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778