Banker's Review Online - Αλέξανδρος Τουρκολιάς: Ο τραπεζικός που δεν φοβάται τις κρίσεις

Κυριακή, 7 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Human Capital

Αλέξανδρος Τουρκολιάς: Ο τραπεζικός που δεν φοβάται τις κρίσεις

13 Σεπτεμβρίου 2012 | 09:04 Γράφει η Ειρήνη  Γκίνη Topics: Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

Αλέξανδρος Τουρκολιάς: Ο τραπεζικός που δεν φοβάται τις κρίσεις

Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας. Η ψυχραιμία του νέου CEO, ο έντονος προσανατολισμός του προς τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και φυσικά η πολυετής εμπειρία του στον τραπεζικό κλάδο δημιούργησε αισθήματα ικανοποίησης στα στελέχη της αγοράς.

Ηεπαρκής και ταχύτατη επανακεφα-λαιοποίηση της Τράπεζας, η ενίσχυση της ρευστότητας της, η διαχείριση του χαρτοφυλακίου για τη συγκράτηση των επισφαλειών και ο εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους της, σε συνθήκες ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος, είναι οι πρώτες προτεραιότητες στην ατζέντα του Aλέξανδρου Τουρκολιά. Σε επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος  τόνισε ότι «οι προκλήσεις είναι μεγάλες.

Τα προβλήματα οξυμένα και συχνά εμφανίζονται ως ανυπέρβλητα. Μέσα στο πλαίσιο των νέων συνθηκών που διαγράφονται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, βασική επιδίωξή μας θα είναι ο πολλαπλασιασμός των όποιων δυνατοτήτων παρέχονται από αυτές, όχι μόνο για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την ουσιαστική επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας που είναι η μόνη και αναγκαία συνθήκη για την έξοδο από την κρίση που πλήττει όλους, σε διαφορετικούς βαθμούς».

Ένας καθαρά αναπτυξιακός Διευθύνων Σύμβουλος
Η ευθυγράμμιση της Εθνικής Τράπεζας με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Αλέξανδρο Τουρκολιά. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έχει να επιδείξει λαμπρή καριέρα στον τραπεζικό τομέα, και ειδικότερα στον ναυτιλιακό κλάδο, που αποτελεί ένα από τα πιο νευραλγικά κομμάτια της ελληνικής οικονομίας. Στο παρελθόν, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς έχει αναφερθεί πολλές φορές στη σημασία ενίσχυσης των τομέων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η ενίσχυση των εξαγωγών και η άμεση ανάπτυξη σειράς τομέων με καλές προοπτικές, όπως ο τουρισμός-κρουαζιέρα-ναυτιλία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τα «γενόσημα» φάρμακα («generics») και οι μεταφορές αποτελούν σημεία κλειδιά για το νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, σε ότι αφορά την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ο ίδιος ωστόσο δεν παραλείπει να επισημάνει και τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει η απόλυτη ευθυγράμμιση των τραπεζών με αυτά που ζητούν οι επιχειρήσεις. Eπισήμανε ότι οι επιλογές, που χρηματοδότησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ήταν οι επιλογές της επιχειρηματικής κοινότητας. «Πέσαμε θύματα μιας καταναλωτικής διαστροφής», επισήμανε σε παλαιότερη συνέντευξή του, τονίζοντας ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτούσε τις επιλογές της επιχειρηματικής κοινότητας».

Η έμφαση που δίνει ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς στους τομείς που μπορούν να δώσουν ανταγωνιστικό προβάδισμα στην ελληνική οικονομία, αλλά και η άριστη γνώση της αγοράς που διαθέτει δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Εθνική Τράπεζα να στηρίζει τις προτάσεις που έχουν παραγωγικό αντίκρυσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μέχρι τον Ιούνιο του 2010, η Εθνική Τράπεζα είχε χορηγήσει δάνεια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ενεργειακών έργων. Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς είχε δηλώσει ότι «η τράπεζα θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το 2020 θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους. Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος».

Με σημείο αναφοράς τον ανθρώπινο παράγοντα
Σε μια εποχή που οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται από εταιρείες (αλλά και από το κράτος) ως «μισθολογικό κόστος» που πρέπει να περιοριστεί, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς δεν χάνει ευκαιρία να υπογραμμίζει τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. «Η Εθνική Τράπεζα πρέπει να διαμορφώσει μια νέα σχέση με το πελατολόγιό της αλλά και με την κοινωνία συνολικά. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Με την πείρα και τη γνώση που όλοι έχουμε, διοικητική ομάδα και όλοι οι συνάδελφοι ανεξαρτήτως θέσης και ευθύνης στην Τράπεζα και στον Όμιλο, είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχουμε να ενισχύσουμε τον αποφασιστικό ρόλο της Εθνικής Τράπεζας στην πραγματική οικονομία» δήλωσε ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του τραπεζικού ιδρύματος στην επιστολή του προς το προσωπικό.

Σε δηλώσεις του μέσα στο 2011, ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς χαρακτήριζε το κομμάτι του μισθολογικού κόστους ως «υπερ-προβαλλόμενο», τονίζοντας ότι «η μείωση του αποτελεί μια μικρή μόνο διάσταση των στρατηγικών που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα». Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έχει εκφράσει σε διάφορες περιστάσεις την εκτίμηση τους σε ότι αφορά το στελεχιακό δυναμικό του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα. «Το ανθρώπινο δυναμικό στον τραπεζικό κλάδο έχει συσσωρευμένη εμπειρία και ικανότητα να διαβάζει τις πραγματικές ανάγκες του πελατολογίου και να τοποθετείται αποτελεσματικά.

Η κάθε τράπεζα δεν είναι τίποτα άλλο από τους ανθρώπους της. Τιμώ ιδιαίτερα τον ανθρώπινο παράγοντα και πιστεύω ότι σε κρίσιμες καταστάσεις αναδεικνύεται η πραγματική και ουσιαστική συνεισφορά του» δήλωνε ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς πριν από τρία χρόνια, σε συνέντευξη του στο περιοδικό GK της Καθημερινής. Αν έπρεπε να επιλεγεί ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό του Αλέξανδρου Τουρκολιά, αυτό θα ήταν η ψυχραιμία του και η νηφάλια ματιά του στις δυσκολίες του οικονομικού περιβάλλοντος. Όπως έχει δηλώσει στο GK, «η διαδρομή της τραπεζικής καριέρας μου έχει διαμορφωθεί περισσότερο σε περιόδους ύφεσης και λιγότερο σε περιόδους ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι τα πάντα, ακόμα και οι κρίσεις έχουν ημερομηνία λήξης».

Who is who
Ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς ξεκίνησε την καριέρα του ως υπάλληλος ναυτιλιακών χορηγήσεων στην Bank of America το 1977. Μετετέθη στο Λονδίνο ως Αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις πιστοδοτήσεις Λονδίνου, Μόντε Κάρλο και Γενεύης. Επέστρεψε στον Πειραιά ως επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακών Πιστοδοτήσεων και αποχώρησε από την Bank of America το 1988 για να αναλάβει την θέση του Βοηθού Γενικού Διευθυντή, για την Ελλάδα, στην Τράπεζα Nova Scotia. Στο χώρο της Εθνικής Τράπεζας εισήλθε το 1997 ως Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών. Το 2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών και το 2004 του ανατέθηκαν καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής.

Banker's Review (T. 028)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778