Banker's Review Online - Ρευστότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Retail Banking

Ρευστότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2013 | 13:09 Γράφει ο Κωνσταντίνος  Μίχαλος Topics: SME's,Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος, KEEE & ΕΒΕΑ

Η πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε στις αρχές της άνοιξης από την ΕΚΤ, για την υλοποίηση σχεδίου απευθείας χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δημιούργησε προσδοκίες που δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα ευοδωθούν.

Εδώ και μια τριετία, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιχειρούν να επιβιώσουν κάτω από ασφυκτικές συνθήκες. Σύμφωνα με έρευνα συγκυρίας που δημοσίευσε πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η γενικότερη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση αποτελεί το πλέον πιεστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει τουλάχιστον το ένα τρίτο των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, δεν έχει ακόμη συνοδευτεί από το ανάλογο αντίκρισμα στην αγορά. Για τις περισσότερες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι στρόφιγγες του δανεισμού εξακολουθούν να είναι κλειστές, ενώ ακόμη και για τις μεγάλες επιχειρήσεις που καταφέρνουν να αντλήσουν χρηματοδότηση, το κόστος παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Το πρόβλημα, βεβαίως, δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα. Εμφανίζεται με ανάλογη ένταση σε ολόκληρη την περιφέρεια της ευρωζώνης, υποχρεώνοντας χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να κλείσουν, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην απασχόληση. Η μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορεί να έχει όφελος για τις επιχειρήσεις χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, στις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο της πιστωτικής αποστράγγισης. Αντίθετα, φαίνεται να ωφελεί μέχρι τώρα τις επιχειρήσεις χωρών, όπως η Γερμανία, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. Πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία προς το παρόν τουλάχιστον, όχι μόνο δεν αμβλύνει αλλά εντείνει τις ανισότητες στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Η διαφαινόμενη υποχώρηση
Για τους λόγους αυτούς, η πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε στις αρχές της άνοιξης από την ΕΚΤ, για την υλοποίηση σχεδίου απευθείας χρηματοδότησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, δημιούργησε προσδοκίες τόσο στις πληγείσες από την κρίση οικονομίες του νότου, όσο και στις αγορές. Δυστυχώς, οι προσδοκίες αυτές δεν είναι πλέον βέβαιο ότι θα ευοδωθούν, μετά τη διαφαινόμενη υποχώρηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την ιδέα μιας παρέμβασης σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Ως αιτία αυτής της αναδίπλωσης, προβάλλεται η άποψη ότι η πιστωτική στενότητα οφείλεται στους εξασθενημένους ισολογισμούς των τραπεζών, με αποτέλεσμα να μη δικαιολογείται άμεση παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας στη διαδικασία δανεισμού. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν παρουσιάζεται καμία εναλλακτική λύση, η οποία θα μπορούσε να παρέχει άμεση ανακούφιση στην ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Τόσο οι επικεφαλής της ΕΚΤ, όσο και οι ηγέτες της ευρωζώνης γνωρίζουν καλά ότι οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν το 75% των θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά κάθε εθνικής οικονομίας, ειδικά στις χώρες της Περιφέρειας.

Η έλλειψη αποφασιστικότητας απέναντι σε ένα πρόβλημα που απειλεί την ίδια τους την επιβίωση, αποτελεί τραγικό λάθος σε μια εποχή όπου η ύφεση και η ανεργία καλπάζουν, σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Για την Ελλάδα και για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, η ενίσχυση της ρευστότητας αποτελεί κρίσιμο ζητούμενο. Τόσο η Πολιτεία, όσο και οι τράπεζες, θα πρέπει να δείξουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην υλοποίηση των δράσεων στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που υλοποιούνται με πόρους της ΕΤΕπ, του ΕΤΕΑΝ και του ΕΣΠΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση, η επιμελητηριακή κοινότητα έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, για τη διαχείριση σχετικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ και τη διοχέτευσή τους στις επιχειρήσεις, μέσω της λειτουργίας 59 επιτροπών στα ισάριθμα κατά τόπους Επιμελητήρια της χώρας.

Στόχος του δικτύου αυτού θα είναι η διάθεση των πόρων, μέσα από συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό καταβολής, προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα προσφέρουν θέσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ζήτημα της ρευστότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων οφείλει να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, με επίκεντρο τις οικονομίες της Περιφέρειας. Εάν οι εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες ορισμένων χωρών δεν πάψουν να καθορίζουν τη στρατηγική μιας ολόκληρης νομισματικής ένωσης, η ευρωζώνη θα βρεθεί πολύ σύντομα μπροστά σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Banker's Review (T. 033)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2021 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778