Banker's Review Online - Νικόλαος Χαριτάκης: Ας δούμε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Investments

Νικόλαος Χαριτάκης: Ας δούμε την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό

12 Απριλίου 2013 | 15:52 Γράφει η Έλενα  Ερμείδου Topics: Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

Νικόλαος Χαριτάκης, CEO, ΤΑΝΕΟ

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί το φαινόμενο ΕΤΒΑ, το οποίο επιβάρυνε το κόστος χρηματοδότησης μη αποτελεσματικών επιχειρήσεων δηλώνει στο Banker’s Review ο CEO του ΤΑΝΕΟ, Νικόλαος Χαριτάκης σε συνέντευξη του. Ορόσημο στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, το ΤΑΝΕΟ και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του Δημοσίου στην ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων.

Banker’s review: Πριν μιλήσουμε για το ΤΑΝΕΟ να μου επιτρέψετε να πούμε πρώτα τι δεν πρέπει να επαναληφθεί στην Ελλάδα. Και, ας ξεκινήσουμε με αυτό που είπατε στο συνέδριο «να μην επαναληφθεί το έγκλημα της ΕΤΒΑ».
Nκόλαος Χαριτάκης:
Η ΕΤΒΑ και άλλοι δημόσιοι τραπεζικοί οργανισμοί έχοντας αντικειμενικό στόχο την υποκατάσταση ιδιωτών στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, οδήγησαν την ελληνική οικονομία - και αντίστοιχα και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες- να επιβαρυνθεί με ένα κόστος χρηματοδότησης μη αποτελεσματικών επιχειρήσεων. Αυτό προέκυψε από το γεγονός ότι η διοίκηση και οι πόροι ελέγχονταν αποκλειστικά και μόνο από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ ούτε συνυπευθυνότητα υπήρχε αλλά ούτε και ανεξαρτησία στη διαχείριση.

Τα δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πρέπει να αποτελούν τα στοιχεία βάσης για κάθε προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας και πρέπει να λειτουργούν όσο το δυνατό πιο ανταγωνιστικά. Το πώς μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο να συμβάλει σε αυτή τη διαδικασία είναι απλό, και το παράδειγμα του ΤΑΝΕΟ είναι ένα καλό ξεκίνημα και ένα σημείο αναφοράς. Ένα δεύτερο στοιχείο που πρέπει να εξετάσουμε είναι ο ρόλος του Δημοσίου στην ανάληψη επιχειρηματικών κινδύνων, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Δεν είναι σκόπιμο το Ελληνικό Δημόσιο να αναλαμβάνει το 100% αυτού του βάρους, αλλά πρέπει υγιώς να αναλάβει επί ίσοις όροις τη διόρθωση, εφόσον είναι εφικτή, μαζί με όλους τους άλλους που συνέβαλαν σε αυτό το πρόβλημα, από τον επιχειρηματία ως τις φορολογικές αρχές, τις τράπεζες, τους πιστωτές και τους εργαζόμενους.

Το ΤΑΝΕΟ τώρα, σε τι «δρόμο» βαδίζει, μπορεί να αποφύγει τις κακοτοπιές και ποια η σχέση του με το Ελληνικό Δημόσιο;
Η σχέση του με το Ελληνικό Δημόσιο είναι ιδανική γιατί το Ελληνικό Δημόσιο έχει αποδεχθεί να είναι συνεταίρος με τον ιδιωτικό τομέα και στα κέρδη και στις ζημίες, όχι μόνο στις ζημίες. Το ΤΑΝΕΟ, λόγω της εταιρικής διακυβέρνησής του, εφαρμόζει ότι πιο πρωτοποριακό υπάρχει στη διάθεσή του ώστε και να αποφεύγει αλλά και να διορθώνει πιθανά επιχειρηματικά λάθη, από τα οποία κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να αποφύγει.

Ο δρόμος του ΤΑΝΕΟ είναι συγκεκριμένος. Από τη μία πλευρά να αξιοποιήσει στο καλύτερο δυνατό τους πόρους που του έχουν αναθέσει,  τόσο το Δημόσιο όσο και οι ιδιώτες επενδυτές, και σε δεύτερο επίπεδο να αναπτυχθεί προσφέροντας την τεχνογνωσία του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και εμμέσως προς την ελληνική κοινωνία.

Μέχρι στιγμής σε ότι αφορά τις επενδύσεις δεν έχουν επιτευχθεί θεαματικά αποτελέσματα. Από σήμερα και με ορίζοντα το μέλλον, τι προοπτικές διαγράφονται;
Αντιλαμβάνομαι ότι αναφέρεστε στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα 3 τελευταία χρόνια γιατί από πλευράς επιχειρηματικών συμμετοχών του ΤΑΝΕΟ, τα αποτελέσματα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα. Ελληνικές επιχειρήσεις βγαίνουν στο εξωτερικό και αποκτούν καλύτερη προβολή και κεφαλαιακή διάρθρωση.

Το ΤΑΝΕΟ μεσολαβεί ώστε να έρθουν επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού είτε από ΕΕ είτε εκτός ΕΕ και να βρίσκουν έναν ειλικρινή συνομιλητή. Αυτά τα επενδυτικά κεφάλαια αποτελούν μια σημαντική πηγή υγιών κεφαλαίων σε μια αγορά που πάσχει από διαθεσιμότητα ρευστών πόρων. Όσο για τις προοπτικές, υπάρχουν πολλές και καλές προοπτικές. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το ΤΑΝΕΟ οφείλει να τις εξυπηρετήσει καλύτερα, ιδιαίτερα μετά την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, με τους διαθέσιμους πόρους που κατέχει.

Ποια κριτήρια χρησιμοποιείτε στην επιλογή ενός επενδυτή;
Γνώμονάς μας είναι ένας: η καλύτερη, ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική χρήση των παραγωγικών πόρων στους οποίους συμμετέχουμε. Εκεί που δίνουμε βαρύτητα είναι ότι τολμάμε να επενδύσουμε σε παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες για πολλούς δεν δικαιολογούν τη συμμετοχή μας, κυρίως σε πρωτοπόρα, καινοτόμα προϊόντα του αγροτικού τομέα.

Στους επενδυτές τι έχετε να προτείνετε;
Να δουν την Ελλάδα ως έναν μελλοντικό επενδυτικό προορισμό. Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούν, τόσο καλύτερες θα είναι και οι αποδόσεις από τη διαχείριση των κεφαλαίων τους. Οι επενδυτικές ευκαιρίες τα επόμενα 2 χρόνια θα είναι σημαντικές και σταθερά αυξανόμενες.

Banker's Review (T. 031)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778