Banker's Review Online - Γιατί οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προστατευτούν

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategy and Development

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προστατευτούν

12 Μαΐου 2010 | 15:35 Γράφει το Banker's Review  Editor Topics: Editorial

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προστατευτούν

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χωρίς αμφιβολία τα περισσότερα να χάσουν σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κλάδο της ελληνικής οικονομίας από μια πιθανή αποτυχία της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι λόγοι είναι πολλαπλοί. Κατ’ αρχήν, οι τράπεζες έχουν πραγματική ευθεία έκθεση σε πιθανή περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, αφού κατέχουν οι ίδιες μέρος του ελληνικού χρέους. Το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους είναι βέβαια εξωτερικό (κατέχουμε τα σχετικά παγκόσμια πρωτεία), όμως και το σχετικό μικρό μέρος του χρέους που κατέχεται από το εσωτερικό είναι -λόγω του απόλυτου μεγέθους του χρέους- αξιόλογο ποσοτικά.

Ταυτόχρονα, η τυχόν αποτυχία του μηχανισμού διάσωσης και η πιθανή αναδιάρθρωση θα προκαλέσουν, ιδίως στο διάστημα που θα προηγηθεί της αναδιάρθρωσης, μια αστάθεια και αναστάτωση στις εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές, που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά τους έλληνες καταθέτες. Η σχετική συσχέτιση εμπεριέχει προφανώς και μη ορθολογικά στοιχεία, όμως τέτοιου είδους αντιδράσεις υπάρχουν, τις έχουμε δει να εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό και αν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αποδειχθεί ατελέσφορο θα επανέλθουν με τρόπο πολύ περισσότερο επικίνδυνο.

Παρά τις διάφορες φήμες και συζητήσεις του τελευταίου διαστήματος, ο μεγάλος κίνδυνος για την ελληνική οικονομία δεν είναι άμεσος. Γιατί τα τυχόν καταστροφικά σενάρια έχουν ως απαραίτητη ως προϋπόθεση την εφαρμογή του μηχανισμού βοήθειας και την τυχόν αποτυχία του.

Οι λόγοι είναι απλοί και έχουν τόσο οικονομικό όσο και πολιτικό χαρακτήρα. Από οικονομικής πλευράς οι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έχουν άλλωστε αναλάβει τη δέσμευση να μας καλύψουν για τον επόμενο χρόνο, δεν θα ήθελαν κατά κανένα τρόπο οι τράπεζές τους, οι οποίες έχουν σοβαρή έκθεση στο ελληνικό χρέος, να γράψουν νέες μεγάλες ζημίες στην πιο ευαίσθητη φάση της προσπάθειας των οικονομιών τους για οικονομική ανάκαμψη. Θα είχε για αυτούς πολύ μεγαλύτερη λογική να χρησιμοποιήσουν τα κρατικά δάνεια που αποφάσισαν να δώσουν προς την Ελλάδα για να μειώσουν την έκθεση των ιδιωτικών τους τραπεζών.

Σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν η ευρωπαϊκή οικονομία θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση και η έκθεση των ιδιωτικών τους τραπεζών θα έχει μειωθεί ποσοτικά, είναι πιθανόν να πράξουν διαφορετικά. Σήμερα, όμως, από οικονομικής πλευράς δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Επίσης και από πολιτικής πλευράς οι Ευρωπαίοι, έχοντας επενδύσει τόσο πολιτικό κεφάλαιο στη διάσωση της Ελλάδας, επίσης δεν έχουν την πολυτέλεια να αφήσουν «το ναυαγό» να πνιγεί επειδή καθυστέρησαν να του ρίξουν το σωσίβιο.

Στην επόμενη φάση όμως, προς το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επομένου, όλες αυτές οι δυναμικές θα έχουν αντιστραφεί. Στην περίπτωση αυτή οι κίνδυνοι να συμβεί μια μοιραία για την ελληνική οικονομία εξέλιξη, χωρίς να υπάρξει δεύτερο πακέτο διάσωσης, θα έχουν αυξηθεί. Και οι τράπεζες θα είναι αντικειμενικά πολύ περισσότερο ευάλωτες απ' ότι σήμερα, χωρίς οι ίδιες να διαθέτουν τα εργαλεία για να προλάβουν απευκταίες εξελίξεις στο δικό τους χώρο, οι οποίες θα καθιστούν την επίλυση του ελληνικού οικονομικού προβλήματος αφάνταστα δυσχερέστερη.

Για το λόγο αυτό, τώρα είναι η στιγμή να επιδιωχθεί να δημιουργηθεί σε συνεργασία με τους ευρωπαίους και την ΕΚΤ, ένας μηχανισμός προστασίας των ελληνικών τραπεζών, από τις πιθανότατα επαναλαμβανόμενες κρίσεις που θα έχουν ως προέλευση τις ελληνικές δημοσιονομικές προοπτικές. Η εξασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, από τον κίνδυνο λιγότερο ή περισσότερο παράλογων αντιδράσεων του κοινού, την οποία πολύ δύσκολα θα μπορεί πλέον να εγγυηθεί το ελληνικό κράτος (με τι λεφτά;), είναι καίριο τμήμα της ορθολογικής αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης.

Banker's Review (T. 016)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778