Banker's Review Online - Oι τράπεζες κάτω από ευρωπαϊκή ομπρελά προστασίας

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategy and Development

Oι τράπεζες κάτω από ευρωπαϊκή ομπρελά προστασίας

2 Σεπτεμβρίου 2011 | 09:48 Γράφει το Banker's Review  Editor Topics: Editorial

Oι τράπεζες κάτω από ευρωπαϊκή ομπρελά προστασίας

Το κείμενο των ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα προβλέπει για πρώτη φορά με εξαιρετική σαφήνεια τη βούλησή τους να στηρίξουν τις εληνικές τράπεζες με τρόπο απόλυτο, εφοσον βέβαια το ελληνικό πολιτικό σύστημα ανταποκριθεί στη δική του πλευρά της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει με την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η πιστωτική ενίσχυση θα παρασχεθεί για να στηρίξει την ποιότητα της παροχής ασφάλειας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση της για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις εξασφάλισης ρευστότητας του ευρωσυστήματος. Εν ανάγκη θα παράσχουμε επαρκείς πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.»

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον τηρούμε τη συμφωνία μας με την Ευρώπη, οι εταίροι μας, με πολιτικούς όρους και χωρίς να τους απασχολούν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα στηρίζουν τη ρευστότητα των ελληνικών τραπαζών, φτάνοντας ακόμα και στην ανακεφαλαιοποίησή τους αν αυτό είναι αναγκαίο. Δεδομένου ότι οι δυσκολίες που υπάρχουν για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένουν πολύ μεγάλες, καθώς έχουμε μπροστά μας χρόνια ύφεσης και περικοπής των εισοδημάτων και τη μέχρι σήμερα αποδεδειγμένη αναποτελεσματικότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος στην επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχει η Ελλάδα δεσμευτεί έναντι της Ευρώπης, οι τράπεζες θα πρέπει να επωφεληθούν από τη θετική δυναμική που δημιουργεί το ευρωπαϊκό πακέτο και να λάβουν και αυτές τις δικές τους αποφάσεις.

Τι επιχειρηματικές κινήσεις θα περιλαμβάνουν οι αποφάσεις αυτές διαφέρουν από τράπεζα σε τράπεζα κι συναρτώνται από τα επιχειρηματικά τους σχέδια και τη βούλησή τους να αναζητήσουν νέους τρόπους άθροισης των δυνάμεών τους, ή εναλλακτικά να αναγκαστούν να προσφύγουν στην ανακεφαλαιοποίηση.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διάσταση του ρόλου τους, την οποία ως τώρα δεν έχουν όσο θα έπρεπε αναλάβει. Διάσταση καθοριστική σήμερα όσο ποτέ, μια που αυτή είναι στην ουσία η τελευταία ευκαιρία που μας δίνουν οι ευρωπαίοι για να πετύχουμε επιτέλους να μειώσουμε τα ελλείμματα και να αλλάξουμε πορεία.

Αναφερόμαστε στην ανάγκη να παρέμβουν στη δημόσια ζωή και στο δημόσιο διάλογο και να ωθησουν το ελληνικό πολιτικό σύστημα να υλοποιήσει επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις και το λοιπό σύστημα ηγεσίας της χώρας -επιχειρηματικό μιντιακό, ακαδημαϊκό κ.λπ.-, να στηρίξει ουσιαστικά τη νέα πορεία της Ελλάδας.

Η επόμενη μάχη για τη σωτηρία της χώρας και την επιβίωση του ελληνικού τραπεζικού συτήματος θα δοθεί εντός της χώρας. Οι ελληνικές τράπεζες υπό την ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας πλέον, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν μοχλό εξόδου της χώρας από την κρίση. Αγκυρα λογικής και στήριγμα της ελληνικής οικονομίας, στη δύσκολη περίοδο την οποία μπαίνουμε. Οι ευθύνες τους είναι σήμερα μεγαλύτερες παρά ποτέ.

Banker's Review (T. 023)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778