Banker's Review Online - Εκεί που σας χρωστάγαμε...

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Strategy and Development

Εκεί που σας χρωστάγαμε...

27 Ιανουαρίου 2012 | 12:24 Γράφει το Banker's Review  Editor Topics: Crisis management

Εκεί που σας χρωστάγαμε...

Ο διάλογος που γίνεται για την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος είναι ασφαλώς εκ του πονηρού. Οι πολιτικοί που την προπαγανδίζουν δεν έχουν προσφέρει κανένα σοβαρό επιχείρημα για να την αιτιολογήσουν. Οι πολιτικοί που υπόσχονται να την εμποδίσουν επίσης δεν έχουν προσφέρει σοβαρά επιχειρήματα για να υπερασπιστούν τη δική τους επιλογή.

Πρόκειται για μια συζήτηση η οποία αντί να ασχολείται με την ουσία εξαντλείται σε ανταλλαγές υπονοουμένων και κατηγοριών για εξυπηρέτηση συμφερόντων. Το θέμα είναι, όμως, εξαιρετικά σοβαρό για την τύχη της χώρας συνολικά, ώστε να μην προηγείται της απόφασης αυτής μια ορθολογική και εις βάθος συζήτηση.

Ας αρχίσουμε τη συζήτηση από τα αυτονόητα. Οι ελληνικές τράπεζες -στη μεγάλη τους πλειοψηφία- δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα με αυτά που έχουν οι ιρλανδικές, οι ισπανικές, οι γαλλικές τράπεζες. Δεν ζητούν δηλαδή τη βοήθεια του κράτους εξ αιτίας των δικών τους κακών αποφάσεων, όπως στις άλλες χώρες, αλλά εξ αιτίας της χρεοκοπίας του ίδιου του ελληνικού κράτους, την οποία μάλιστα καλούνται να πληρώσουν εθελοντικά.

Δεν είναι όμως το γεγονός ότι είχαν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού κράτους κακή απόφαση, για την οποία τελικά ο αμείλικτος νόμος της αγοράς απαιτεί να τιμωρηθούν; Ιδίως με δεδομένο ότι όφειλαν να γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Προφανώς υπάρχει ευθύνη, όμως πολύ μικρότερη για τις τράπεζες που κρατούν ομόλογα της χώρας στην οποία δραστηριοποιούνται, αφού ιστορικά αυτή θεωρείτο η ασφαλέστερη επένδυση. Επίσης, η ίδια η ελληνική αγορά, με την ισχυρή παρουσία του κράτους στο τραπεζικό σύστημα, λειτουργούσε πιεστικά προς τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν ήταν η διαχείριση των τραπεζών, ήταν πολύ καλύτερη από τη διαχείριση του ελληνικού κράτους, η χρεοκοπία του οποίου καθιστά αναγκαία την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Όπως ήταν επίσης προβληματική και η κρατική διαχείριση κάποιων μεγάλων τραπεζών, όπως π.χ. η Αγροτική.

Η παρουσία του κράτους στη διοίκηση των τραπεζών δημιουργεί συνεπώς θέματα ηθικών κανόνων (ο χρεοκοπημένος ζητά να αναλάβει τη διαχείριση εκείνου τον οποίο χρεοκόπησε), αλλά και πραγματικής ικανότητας, αφού σε μια εφιαλτικά δύσκολη στιγμή για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, η κρατικοδίαιτη λογική κάθε άλλο παρά δημιουργεί προσδοκίες καλής διοίκησης.

Η παρουσία της ευρωπαϊκής πλευράς, η οποία ενισχύεται σημαντικά στο ελληνικό ταμείο Χρηματοπιστωτικής  σταθερότητας με τις νέες ρυθμίσεις που αποτελούν συνέχεια των αποφάσεων της 26% Οκτωβρίου, είναι μια άλλη πτυχή που δύσκολα κανείς μπορεί να αρνηθεί. Σε τελική ανάλυση εφόσον οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που βάζουν τα χρήματα, δικαιούνται να τα βάλουν με όποιο τρόπο θεωρούν ότι τους διασφαλίζει.

Το παράδοξο είναι όμως ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν να επιθυμούν, ούτε την κρατικοποίηση, ούτε τη δική τους ασφυκτική συμμετοχή. Η θεωρία της κρατικοποίησης αποτελεί καθαρά ελληνικής προέλευσης εφεύρεση και πρωτοβουλία. Πρωτοβουλία πιθανώς καταστροφική, μια που τα χρήματα αυτά που ελπίζουμε να μας δώσουν οι Ευρωπαίοι θα είναι, αν δοθούν, τα τελευταία.

Πρέπει να πιάσει τόπο συνεπώς και το τελευταίο ευρώ που θα διοχετεύσει το τραπεζικό σύστημα στην ελληνική οικονομία. Με κριτήριο αποκλειστικά και μόνο την οικονομική αποτελεσματικότητα. Κι αυτό ποιος μπορεί σοβαρά να πιστέψει ότι θα το κάνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα;

Banker's Review (T. 025)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778