Banker's Review Online - Eurobank: Κομβικός ο τομέας της ενέργειας

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Corporate Banking

Eurobank: Κομβικός ο τομέας της ενέργειας

2 Ιουλίου 2010 | 14:42 Γράφει το Banker's Review  Editor Topics: Επενδύσεις,Επιχειρηματικά δάνεια,Συνεντεύξεις / Πρόσωπα,Χρηματοδοτήσεις Σχετικές Εταιρίες: EUROBANK EFG

Σταύρος Ιωάννου

Την ανάγκη διεύρυνσης του Green Banking σε όλους τους τομείς της οικονομίας, και όχι μόνο στις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, υπογραμμίζει ο Γενικός Διευθυντής Επικεφαλής Εργασιών Τεχνολογίας και Οργάνωσης της Eurobank EFG, Σταύρος Ιωάννου.

Banker's Review: Πώς ορίζεται το Green Banking; Αφορά μόνο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή επεκτείνεται και στους υπόλοιπου κλάδους της οικονομίας;

Σταύρος Ιωάννου:
H απάντηση σε μία τέτοια ερώτηση είναι μάλλον πολυδιάστατη, θα προσπαθήσω όμως να την απαντήσω με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια. Για να προσδιοριστεί αυτό το μέγεθος θα πρέπει κανείς αρχικά να ορίσει το Green Banking, την πράσινη δηλαδή τραπεζική. Συνηθίζεται να ονομάζεται green banking το «μπουκέτο» των Τραπεζικών Υπηρεσιών και Προϊόντων που κατευθύνεται προς την πράσινη οικονομία, την οικονομία που σχετίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το περιβάλλον και με τις κατά δυνατόν μικρότερες επιπτώσεις σε αυτό.

Oπως πιστεύω γνωρίζετε και εσείς, το μυαλό του κόσμου σε αυτές τις περιπτώσεις πηγαίνει αμέσως στις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, που είναι σημαντικοί νέοι κλάδοι της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα περιβαλλοντικά προβλήματα παγκοσμίως, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την Κλιματική Αλλαγή. Είναι όμως μόνο αυτά η πράσινη οικονομία και αντίστοιχα η πράσινη τραπεζική; Η απάντηση είναι όχι. Oλοι οι τομείς της οικονομίας έχουν μία «πράσινη», περιβαλλοντική ας πούμε καλύτερα, διάσταση και οποιαδήποτε επένδυση προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος που είναι και το τελικό ζητούμενο.

Ως προς τα μεγέθη, παρότι είναι σχετικά δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια, υπολογίζεται ότι μέσα στην τρέχουσα δεκαετία θα απαιτηθούν περί τα 50 δις ευρώ που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες.

Banker's Review: Σε ποιο επίπεδο είναι οριοθετημένη νομικά η συγκεκριμένη αγορά; Οι επενδύσεις σε αυτήν θεωρούνται χαμηλού ρίσκου;

Σταύρος Ιωάννου:
Ο βαθμός νομικής οριοθέτησης της συγκεκριμένης αγοράς είναι αντίστοιχος του συνολικού νομικού καθεστώτος και νομίζω ότι στην Ελλάδα έχουμε ένα σημαντικό αριθμό νόμων που χρήζουν εφαρμογής. Κάποιες τεχνολογίες, βέβαια, είναι σχετικά καινούργιες, οπότε οι επενδύσεις αναπόφευκτα αξιολογούνται με τη δέουσα προσοχή σε όλα τα επίπεδα από την αρχική πρόταση μέχρι και την κατασκευή, ανεξάρτητα της ύπαρξης του νομικού πλαισίου.

Banker's Review: Ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν μία επένδυση ως «πράσινη;  Ποιο είναι κατά την άποψη σας το σύγχρονο μοντέλο Green Banking;

Σταύρος Ιωάννου:
Παρά τη γενικότερη ευρεία αίσθηση ότι το Green Banking είναι ταυτόσημο με τον τομέα της ενέργειας, πολλές κατηγορίες δραστηριοτήτων στον κατασκευαστικό τομέα και την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, τη γεωργία, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, τις τεχνολογίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης εξοπλισμού, τις υπηρεσίες, τον τουρισμό κ.λπ., έχουν την περιβαλλοντική τους συνιστώσα. Πάντως, ένα ερώτημα που θα αφορά τις επόμενες γενιές «πράσινων» προϊόντων και πράσινης τραπεζικής είναι ακριβώς το κριτήριο με το οποίο μία επένδυση θα θεωρείται «πράσινη», άρα θα απαιτείται να έχει καλύτερους όρους, και ποια όχι.

Μία επένδυση, δηλαδή, η οποία δεν έχει καταταχθεί στις «πράσινες», θα πρέπει να τυγχάνει λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης από μία άλλη; Μία ποιοτική ξενοδοχειακή μονάδα που διαχειρίζεται άριστα τα απόβλητά της, σέβεται το περιβάλλον κ.λπ., θα είναι πράσινη; Ή αντίστροφα, μία «πράσινη» επένδυση η οποία όμως τελικά δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους εγκατάστασης και λειτουργίας είναι τελικά πράσινη; Υπάρχουν σοβαρά στοιχεία marketing, λοιπόν, εδώ, που πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον είναι σίγουρο ότι θα επανεξεταστούν.

Ετσι, είναι πιθανόν, μελλοντικά, το Green Banking να είναι μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από το σύνολο των λειτουργιών και υπηρεσιών ενός Τραπεζικού Οργανισμού, μία προσέγγιση που θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών κινδύνων και της συνολικής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς του πελάτη κατά τον προσδιορισμό των όρων δανεισμού.

Banker's Review: Ποιοι είναι οι κρίσιμοι τομείς επένδυσης για το Green Banking και ποια είναι τα προϊόντα που αναπτύσσονται σε αυτούς τους τομείς;

Σταύρος Ιωάννου:
Οπως είναι προφανές, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί ένα κομβικό σημείο ενδιαφέροντος από τους πελάτες μας, ιδιαίτερα τώρα που το θεσμικό πλαίσιο έχει απλοποιηθεί. Ετσι, αναπτύσσονται σταδιακά τομεακά πράσινα προϊόντα, όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά στις στέγες που ανακοινώσαμε πρόσφατα, ενώ σημαντική είναι η παρουσία μας σε έργα στις λοιπές επενδύσεις στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Παράλληλα, με βάση τα τομεακά στατιστικά μας στοιχεία, αρκετά εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε τεχνολογίες προστασίας περιβάλλοντος, στην αναβάθμιση εξοπλισμού και οχημάτων στις μεταφορές κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, σας διαβεβαιώνω ότι η παρουσία της Eurobank σε όλη τη γκάμα της πράσινης οικονομίας είναι σημαντική και θα γίνεται σημαντικότερη όσο η ανάπτυξη στη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή μας στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση. Με ολοκληρωμένες όπως πάντα υπηρεσίες προς τους πελάτες μας και με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη του οργανισμού για την εξυπηρέτηση των αναγκών όλων των ενδιαφερομένων μερών.

Banker's Review (T. 017)

Έχετε άποψη;
Ο σχολιασμός των άρθρων προϋποθέτει την Είσοδο σας στο Banker's Review Online.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε ακόμη...

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σήμερα

Αυτοί που διάβασαν αυτό διάβασαν επίσης

Τα πιο δημοφιλή Topics

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε αυτήν την ενότητα

Οι πιο δημοφιλείς ειδήσεις σε άλλες ενότητες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεντεύξεις / Πρόσωπα

 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Topics

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Private banking

Πιστωτική κρίση

Credit Risk management

Enterprise risk management

Best work place

Multichannel Strategy

Innovation

International Banking

Outsourcing

©2020 Boussias Communications, all rights reserved. Κλεισθένους 338, 153 44 Γέρακας, info@boussias.com, Τ:210 6617777, F:210 6617778