
Επτά επιχειρηματικές δραστηριότητες καλύπτει το green banking της Τράπεζας Πειραιώς. Hδη έχουν χρηματοδοτηθεί επενδύσεις 389 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εγκριθεί πάνω από 640 εκατ. ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις. Η Eλενα Πριμικήρη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Διεύθυνση Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking, αναλύει τις μέχρι τώρα ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης και περιγράφει τις προοπτικές που ανοίγονται σε επίπεδο 10ετίας.
Banker's Review: Ποιο είναι το μέγεθος της αγοράς του Green Banking στην Ελλάδα;
Έλενα Πριμικήρη: Η στροφή στην φιλο-περιβαλλοντική οικονομική ανάπτυξη (η οποία επιβάλλεται και από τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην ΕΕ και τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα) εκτιμάται ότι θα απαιτήσει στην Ελλάδα συνολικές επενδύσεις της τάξης των 45-55 δισ. ευρώ έως το 2020. Σε ότι αφορά την επόμενη πενταετία (2009-2014), προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 5,5 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από δανεισμό, οι οποίες μπορούν να αποφέρουν συνολικά 55.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Banker's Review: Ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες καλύπτει το Green Banking;
Έλενα Πριμικήρη: Στην Τράπεζα Πειραιώς το green banking καλύπτει επτά τομείς:
- Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Στηρίζονται επενδύσεις που αφορούν τους κλάδους φωτοβολταϊκών συστημάτων, αιολικών πάρκων, μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών, ηλιοθερμικών συστημάτων, καθώς και τεχνολογιών και εφαρμογών γεωθερμίας και βιομάζας.
- Εξοικονόμηση Ενέργειας: Χρηματοδοτούνται όλοι οι κλάδοι που αφορούν τόσο τις πράσινες παρεμβάσεις/ επισκευές στο κέλυφος κτηρίων (π.χ. θερμομόνωση, κουφώματα με θερμοδιακοπή, low-e τζάμια), όσο και την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (π.χ. αλλαγή καυστήρα/λέβητα, γεωθερμικός κλιματισμός). Χρηματοδοτούνται, επίσης, έργα για βιοκλιματικά-ενεργειακά κτήρια, οικολογική δόμηση, τεχνολογίες και υλικά εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και εταιρείες ενεργειακών επιθεωρητών και υπηρεσιών.
- Πράσινες Μεταφορές: Χρηματοδοτούνται εταιρείες που προμηθεύονται μεταφορικά μέσα με χαμηλές εκπομπές CO2, υβριδικά αυτοκίνητα, επαγγελματικά οχήματα με καύσιμο φυσικό αέριο, οργάνωση και παροχή υπηρεσιών συνεπιβατισμού (car pooling), καθώς και ιδιώτες (ακόμη και για την αγορά ποδηλάτου).
- Εναλλακτική Διαχείριση Απορριμμάτων, Αποβλήτων και Νερού: Για την εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων, αποβλήτων και νερού η στήριξη περιλαμβάνει επιχειρήσεις που σχετίζονται με δράσεις όπως η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση, η αφαλάτωση, η μείωση του όγκου τοξικότητας αποβλήτων, ο βιολογικός καθαρισμός και η εξοικονόμηση νερού. Η τράπεζα στηρίζει και εταιρείες παροχής εξοπλισμού τέτοιων τεχνολογιών, υλικών και υπηρεσιών.
- Βιολογική Γεωργία: Χρηματοδοτούνται αγρότες που υιοθετούν την εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων βιολογικών καλλιεργειών και κτηνοτροφιών, ενώ ενισχύεται όλη η αλυσίδα των βιολογικών προϊόντων και παραγώγων τους (π.χ. βιολογικά γαλακτοκομικά). Τέλος, χρηματοδοτούνται τόσο εταιρείες πιστοποίησης τέτοιων προϊόντων, όσο και επενδύσεις που αφορούν την πιστοποίηση αυτή.
- Πράσινη Χημεία: Η ενίσχυση αφορά τόσο την παραγωγή, όσο και τη συσκευασία και διανομή για πώληση προϊόντων πράσινης χημείας, προϊόντων απαλλαγμένων από τοξικές και επικίνδυνες ουσίες (π.χ. ήπια απορρυπαντικά, βιοπολυμερή, φυτικά καλλυντικά).
- Οικοτουρισμός-Αγροτουρισμός: Στηρίζονται όλες οι πτυχές του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, δηλαδή της εναλλακτικής μορφής τουρισμού που προστατεύει το περιβάλλον, εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί το κοινό σε σχέση με αυτό και ενισχύει την ανάπτυξη της περιφέρειας.