
Κατά 8,6% στα 14,517 δισεκατομμύρια δολάρια μειώθηκε η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία σε μια εξέλιξη που αντανακλά την αδυναμία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν την μεγαλύτερη διεθνώς ιδιωτική βιομηχανία στις θαλάσσιες μεταφορές.
Στις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η αποκλιμάκωση των πιστώσεων προς την ελληνική ναυτιλία μέσα στο 2011 παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και έγινε με διαφορετικές ταχύτητες, καθώς η Εθνική μείωσε την έκθεσή της κατά 15% και η Alpha κατά 17% ενώ η Eurobank κατά 10,5% και η Πειραιώς κατά 2,5%.
Κατά 8,6% στα 14,517 δισεκατομμύρια δολάρια μειώθηκε η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία σε μια εξέλιξη που αντανακλά την αδυναμία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν την μεγαλύτερη διεθνώς ιδιωτική βιομηχανία στις θαλάσσιες μεταφορές. Στις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες, η αποκλιμάκωση των πιστώσεων προς την ελληνική ναυτιλία μέσα στο 2011 παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και έγινε με διαφορετικές ταχύτητες, καθώς η Εθνική μείωσε την έκθεσή της κατά 15% και η Alpha κατά 17% ενώ η Eurobank κατά 10,5% και η Πειραιώς κατά 2,5%.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία ετησίας μελέτης του κλάδου που συνέταξε η Petrofin για το 2011 και στην οποία επισημαίνεται πως οι συνολικές τραπεζικές χρηματοδοτήσεις προς την ελληνόκτητη ποντοπόρο (ξένων και ελληνικών τραπεζών) αυξήθηκε κατά 2,2% στα 67,694 δις. δολ. με την είσοδο νέων «παικτών» του χρηματοπιστωτικού κλάδου από την Ασία.
Αξίζει να επισημανθεί πως η RBS παραμένει ο μεγαλύτερος χρηματοδότης με χαρτοφυλάκιο δανείων σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές ύψους $11,455 δισ. ΟΙ Commerzbank-Deutsche Schiffsbank, Credit Suisse , DNB, και DVB είναι , μαζί με την RBS, οι top 5 τράπεζες στην κατάταξη με την μεγαλύτερη δανειοδότηση ελληνικών ναυτιλιακών.
Για πρώτη φορά στην πεντάδα δεν υπάρχει ελληνική ενώ η Emporiki πέρασε στην πρώτη θέση των ελληνικών τραπεζών μα την Εθνική πλέον δεύτερη ακολουθούμενες από τις Marfin και Alpha. Από τις ελληνικές μόνον η Aegean Baltic ανέφερε αύξηση πιστώσεων κατά 10,86%.
Το 26,17 των δανείων των ελληνικών ναυτιλιακών βρίσκεται σε γερμανικές τράπεζες ενώ τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις των χρηματοδοτήσεων κατέγραψαν το 2011 οι ABN Amro και ING (228% και 199% αντίστοιχα).